Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Kontrola Potravinářské inspekce potvrdila vysokou jakost vín VOC do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Kontrola Potravinářské inspekce potvrdila vysokou jakost vín VOC

Vydáno: 2.1.2018
Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI ze dne 29. 12. 2017.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v roce 2017 zaměřila mj. na kontrolu vín s označením VOC – vína originální certifikace. V rámci kontrolní akce inspektoři SZPI odebrali vzorky lahvových vín všech VOC sdružení v ČR, tedy VOC Blatnice, VOC Modré hory, VOC Pálava, VOC Znojmo, VOC Mikulov, VOC Mělník, VOC Hustopečsko, VOC Slovácko a VOC Valtice. Vzorky byly podrobeny následujícím analýzám v laboratoři SZPI: hodnocení senzorických parametrů, botanický původ lihu, přítomnost konzervačních látek, kyseliny askorbové a maltózy, obsah těkavých kyselin a oxidu siřičitého a dalších parametrů.

Odebrané vzorky vyhověly ve všech hodnocených parametrech a kontrolní akce SZPI tak prokázala vysokou jakost vín pod označením VOC nabízených v tržní síti.

Vína originální certifikace představují specifickou kategorii vín na tuzemském trhu tím, že o právu použít označení VOC pro konkrétní šarži vína rozhodují sami vinaři v rámci sdružení VOC pro danou lokalitu. Tento systém představuje alternativu k v ČR převažujícímu systému hodnocení a zatřiďování vín, které zajišťuje Komise SZPI v souladu s požadavky zákona.

Výsledek uvedené kontrolní akce je jedním z řady signálů spotřebitelům, že potraviny od tuzemských výrobců a vyrobené z tuzemských surovin představují silnou záruku kvality a absence nepoctivých praktik.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  


Zdroj: SZPI

Foto: Shutterstock