Bezpečnost potravin

Kebab s fosfáty zachráněn v EP – ale to nic nemění na škodlivosti nadbytku fosforu

Vydáno: 14. 12. 2017
Autor: SZÚ

Informace SZÚ ze dne 13. 12. 2017.

Dne 13. 12. 2017 hlasoval EP o osudu použití fosfátů v potravinách typu Doner kebab (rožněná masa). K omezení množství fosfátů („éčka“) bylo potřeba většina hlasů, tedy 376. Pro omezení scházely 3 hlasy. Z odborného hlediska jde o podivné řešení. Jde totiž o to, kolik obsahují jiné potraviny. Problém se asi bude dále řešit a lze očekávat úpravy legislativy, i když zájmové strany budou spolu tvrdě bojovat. Jedna věc je ale celkem jasná. V dietě je příliš mnoho fosforu a ten je asociován s řadou zdravotních problémů. Spotřebiteli to možná bude jedno, ale jen do doby, kdy bude řešit své zdravotní problémy. To je ale pozdě, není-liž pravda. Pokud Vás zajímá přívod fosforu pro jednotlivé populační skupiny v ČR a hlavní zdroje v potravinách, přečtěte si náš předchozí příspěvek.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: http://www.szu.cz/uploads/CZVP/fosfaty.pdf

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):