Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Jsou GMO příčinou alergií? do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Jsou GMO příčinou alergií?

Vydáno: 21.4.2017
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN ze dne 20. 4. 2017.

 
Je výskyt alergií v dnešní době vyšší než dříve? Odborníci se shodují, že ano. Co je jejich příčinou? Kdo je viníkem? Tady už se v názoru vědecká obec a různé další zdroje na internetu rozcházejí. Velice často jsou ve spojitosti s alergiemi skloňovány ve všech pádech pesticidy a geneticky modifikované organismy (GMO).

Bez větších obtíží naleznete na internetu např. názory a články o tom, že alergie u dětí jsou způsobené rezidui pesticidů v potravinách a vyvolané konzumací geneticky modifikovaných (GM) potravin. Z takových článků se sice dozvíte, že za všechno mohou pesticidy a GMO, ale text končí informací, že alergie se projevila po požití potravin upravených antibiotiky. Autoři, kteří dokáží bez skrupulí spojit takto diametrálně odlišná témata, nelze označit za důvěryhodný zdroj informací, naopak se můžeme domnívat, že používají cíleně alergie v kontextu s GMO pouze na podporu anti-GMO propagandy.

Dočtete se tak, že GM potraviny jsou úzce spojeny s osmi nejčastějšími alergeny (mléko, vejce, oříšky, ryby, arašídy, mořské plody, pšenice a sója) a že jejich bezpečnost nebyla nikdy testována (článek „GE Foods Can Cause Allergic Reactions“,Organic Consumers Association). Geneticky modifikovaná varianta těchto potravin se ovšem na trhu kromě sóji nenachází. Před uvedením na trh je GM potravina vždy testována na alergenicitu a následně je do oběhu uvedena, jen pokud je posouzena za stejně bezpečnou jako její konvenční protějšek. Naopak nové technologie v této oblasti pomáhají. Vědci pracují na vývoji hypoalergenních arašídů nebo bezlepkové pšenice. Původce alergií musíme tedy hledat jinde.

Odborníci se stále častěji přiklání k teorii o imunizaci dítěte ve vztahu k hygieně. Nadměrné používání antibakteriálních gelů a udržování dítěte v téměř dezinfikovaném prostředí imunitu dítěte oslabuje. Děti se stávají přecitlivělými a často u nich dochází k rozvoji alergií. Jen těžko si připouštíme, že bychom za vznik alergií u našich dětí mohli my sami. Pokud tedy dítě přistihneme při luxování zbytků z podlahy nebo vyjídání hlíny z květináče, nemusíme se hned děsit, pravděpodobně pracuje na svém imunitním systému.


Převzato z:
https://www.geneticliteracyproject.org/2017/03/29/gmos-cause-allergies-no-anti-gmo-parent-just-might-contribute/


Zdroj: BIOTRIN