Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Jarní trhy lákají: Na co si dát pozor? do kategorie

Aktuality > Aktuality

Jarní trhy lákají: Na co si dát pozor?

Vydáno: 11.4.2017
Tisk článku
Autor: HS hlavního města Prahy
Informace Hygienické stanice hlavního města Prahy ze dne 10. 4. 2017.

Praha zavoněla jarem a na náměstích, trzích a náplavkách se připravují na nadcházející svátky jara - Velikonoce. Na co si dát pozor z pohledu pražských hygieniků? Velkým problémem, teď v dubnu, může být počasí a rychlé změny teplot. „Rozdílné venkovní teploty a sluneční záření mohou mít vliv na vystavované potraviny, které by měly být chráněny před jakoukoliv kontaminací z vnějšího prostředí. Potraviny, které podléhají rychlé zkáze, by měly být uchovávány v chladicích zařízeních při vhodných teplotách. Potraviny, které jsou podávány v teplém stavu, by měly být vydávány co nejdříve po tepelném opracování, teplota jejich úchovy by neměla klesnout pod 60°C,“ upozorňuje Jan Jarolímek, ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen "HSHMP").  

Fotografie č. 1: Na Václavském náměstí si můžete dát grilovaný sýr - Oštiepok

Konzumace nevhodně skladovaných potravin a pokrmů může totiž podle šéfa pražských hygieniků kulturně-kulinářský zážitek z návštěvy velikonočních trhů pokazit. Spotřebitelé by proto měli svou pozornost věnovat nejen celkovému vzhledu stánku a jeho okolí, ale měli by si všímat i čistoty stánku, pracovních ploch, obsluhy a jejího chování. „Doporučujeme dát na zdravý selský rozum a zkušenosti,“ říká Jarolímek.   

Fotografie č. 2 : Na Staroměstském náměstí grilují Pražskou šunku

Zároverň se na území hlavního města celoročně konají také oblíbené farmářské trhy. HSHMP je od roku 2015 kontroluje pouze ve specifických případech. V roce 2016 zaměstnanci HSHMP provedli 4 kontroly, z toho v 1 případě šlo o šetření podnětu na zdravotní potíže po konzumaci masného výrobku a 3 kontroly byly uskutečněny na základě podnětu na prodej nevyhovujících hraček a předmětů pro styk s potravinami. „Žádný z těchto podnětů nebyl oprávněný, pouze byly ze strany HSHMP zjištěny drobné závady ve značení výrobků pro styk s potravinami,“ doplnil Jarolímek. HSHMP provádí na farmářských trzích státní zdravotní dozor pouze v případě podnětů na zdravotní potíže po konzumaci potravin nebo pokrmů zde zakoupených nebo na prodej předmětů běžného užívání jakými jsou kosmetické přípravky, předměty pro styk s potravinami, výrobky pro děti do 3 let a hračky. 

V Praze 10. 4. 2017  

Mgr. Dana Mertová
tisková mluvčí HSHMP


Zdroj:  Hygienická stanice hlavního města Prahy