Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Jak vzniká rezistence na glyfosát u plevelů? do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Jak vzniká rezistence na glyfosát u plevelů?

Vydáno: 20.3.2018
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace z portálu Gate2Biotech ze dne 14. 3. 2018.

Vědci Kansaské Státní univerzity zjistili, jak si plevele vyvíjejí rezistenci na populární herbicid glyfosát, tedy Roundup. Jejich výzkum najde uplatnění v zemědělství i jinde. 

Podle Mithily Jugulam je rezistence vůči herbicidům stále větším problémem, nejen v Kansasu a zbytku USA, ale i v mnoha dalších částech světa. Teď se ale ukázalo, že se taková rezistence u plevelů může vyvinout ve velice krátké době. Jugulamová s kolegy to pozorovala u laskavců Amaranthus palmeri, u kterých se rezistence vůči glyfosátu rozvinula opravdu bleskově.

A jak to funguje? Jugulamová a spol. přišli na to, že rezistentní laskavce nesou v genomu stovky kopií genu, na který cílí glyfosát. Z toho důvodu není nic platné, ani když farmáři použijí glyfosát v mnohem větším množství než obvykle. Laskavci to ustojí.

Když se na genom rezistentních laskavců podívali experti na chromozomy, tak se ukázalo, že tyto geny, společně s dalšími geny, vlastně unikly z chromozomů v genomu laskavce a vytvořily samostatnou, sebereplikující se kruhovou strukturu DNA.

Vědci tyto struktury nazývají extrachromozomální kruhová DNA(eccDNA, podle anglického extra-chromosomal circular DNA). Každá taková kruhová eccDNA obsahuje jednu kopii genu, který produkuje enzym, na nějž cílí svým účinkem glyfosát.

Podle Birkama Gilla, ředitele univerzitního centra Wheat Genetics Resource Center, jsou v každé buňce laskavců vždy stovky těchto kruhových modulů eccDNA. Proto jsou laskavce doslova přeplněné enzymem, na který cílí glyfosát. Když se pak rostlina setká s Roundupem nebo podobným herbicidem, založeným na glyfosátu, tak se takové rostlině nic nestane. Molekuly glyfosátu se „vystřílejí“ na množství terčů a rostlina jako taková je proti glyfosátu rezistentní.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.


Zdroj: Gate2Biotech

Foto: Shutterstock

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Glyfosát