Bezpečnost potravin

Inspekce zjistila další tři falšované burčáky od společnosti E.S.E. s.r.o.

Vydáno: 30. 11. 2009
Autor:

Tisková zpráva SZPI ze dne 30.11.2009.

Burčáková sezóna v letošním roce již končí, neboť tento nápoj se podle zákona může prodávat pouze do konce listopadu. Nicméně laboratoře Státní zemědělské a potravinářské inspekce stále provádějí rozbory letošních burčáků. Výsledky analýz burčáků SZPI již několik let průběžně zveřejňuje.
 
Předposlední letošní výsledky odhalují další tři falšované burčáky, které prodávala společnost E.S.E. s.r.o. z Miroslavi, a opět u nich bylo zjišťováno jak nepovolené ředění vodou, tak dobarvování syntetickými barvivy u červených burčáků. U stánků společnosti E.S.E. s.r.o. tak bylo letos odhaleno již celkem šest falšovaných burčáků, které se prodávaly v různých koutech České republiky (viz tisková zpráva z 9. listopadu).
 
Od roku 2006, kdy SZPI provádí analýzy burčáku ve vlastních laboratořích na unikátním přístroji IRMS (Isotope Ratio Mass Spectroscopy – hmotnostní spektrometr izotopových poměrů), nikdy nebylo zaznamenáno tolik nevyhovujících vzorků od jedné firmy. Navíc je to poprvé, co bylo kromě ředění vodou zjištěno i umělé dobarvování. Přidáním syntetických barviv lze z bílého vyrobit červený burčák nebo jimi lze maskovat ředění vodou u červených burčáků. Obě praktiky jsou z hlediska právních předpisů nepřípustné – jde o nepovolené enologické postupy, jejichž prostřednictvím se falšovatel finančně obohacuje na úkor zákazníka.
 
Dalších devět analyzovaných vzorků od jiných společností vyhovělo požadavkům právních předpisů.
 
Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI

30. 11. 2009