Bezpečnost potravin

Inspekce odhalila případy falšování sudového vína nepovolenými syntetickými aromatickými látkami

Vydáno: 14. 12. 2017
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 13. 12. 2017.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v minulých měsících tohoto roku namátkovou kontrolu sudových vín prodávaných převážně ve vinotékách, u které se zaměřila na analýzu obsahu nepovolených syntetických aromatických látek ve víně.

Inspektoři při odběru preferovali aromatické odrůdy, například Tramín, Pálava, Rulandské šedé, Moravský muškát, případně Muškát Ottonel nebo Sauvignon.

Z 20 odebraných vzorků sudových vín byla ve 4 případech zjištěna přítomnost nepovolených syntetických aromatických látek.

Laboratorní analýzy byly prováděny novou akreditovanou metodou pro stanovení tzv. gama-laktonů, která slouží k odhalování tohoto způsobu falšování, tedy přidávání umělých syntetických aromat do vín, jejichž přítomnost je v této potravině zakázána.

O zavedení a využívání této laboratorní metody informovala SZPI v tiskové zprávě ze dne 14. 7. 2017.

Výsledky kontroly bohužel potvrdily podezření z používání tohoto nepovoleného enologického postupu.

V cílených kontrolách s tímto zaměřením bude inspekce pokračovat i v budoucnu. S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal – referent mediální komunikace, tel.: + 420 542 426 613

Zdroj: SZPI


Foto: Shutterstock