Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Hovězí maso může být ošetřeno kyselinou mléčnou do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Legislativa
Aktuality legislativa > Aktuality legislativa
Aktuality > Aktuality

Hovězí maso může být ošetřeno kyselinou mléčnou

Vydáno: 20.2.2013
Tisk článku
Autor: Mgr. Dana Koubová
Příslušné nařízení EU vstoupí v platnost 24. února 2013.

Hovězí maso může být na jatkách v Evropské unii ošetřeno kyselinou mléčnou k redukci choroboplodných zárodků. Nařízení EU 101/2013/ES (ze 4. února 2013;, OJ L 34, 5.2.2013, s.1) vstoupí v platnost 24. února. Dosud mohly být k čištění jatečných těl kromě pitné vody použity pouze výslovně povolené látky.

Evropská komise považuje podle posudku Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) za prokázané, že kyselina mléčná může možnou mikrobiální kontaminaci masa výrazně snížit, aniž by přitom poškodila zdraví spotřebitele, životní prostředí nebo samotné maso.

Použití bude omezeno na jatečná těla, půlky nebo čtvrtě na jatkách. Kyselina mléčná však nesmí nahrazovat špatnou hygienu.

Učiněný krok je především ústupkem Spojeným státům. Washington usiloval o povolení v rámci rozšíření importního kontingentu z EU pro hovězí maso prosté růstových hormonů. V USA je použití kyseliny mléčné běžnou praxí, ošetřený produkt však dosud nesměl být exportován do EU. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Rind-Rindernews-Rindfleisch-darf-mit-Milchsaeure-behandelt-werden-1057120.html