Bezpečnost potravin

Hodnocení aspartamu je prodlouženo do listopadu 2013

Vydáno: 10. 5. 2013
Autor: berankova1

EFSA chce do konečného hodnocení aspartamu zahrnout přijaté komentáře.

Úřad EFSA a Evropská komise se dohodly na prodloužení časového rámce pro konečné přehodnocení aspartamu úřadem EFSA tak, aby byl dostačující čas na zvážení a vyjádření zpětné vazby, i ke všem novým informacím, plynoucím z veřejné konzultace k „Návrhu hodnocení aspartamu“.

Experti EFSA, Vědeckého panelu pro potravinářské přídatné látky a zdroje nutrientů přidávaných do potravin (Panel ANS), identifikovali z přijatých komentářů  stanoviska  k jejich „Návrhu hodnocení  aspartamu“  a určili klíčové kroky pro jejich vědecký přístup, protože  by chtěli objasnit  více, včetně vyjádření  nejistot (pochybností), předtím než uzavřou své stanovisko.  Prodloužení  času by mělo zaručit, že vědecké doporučení  úřadu EFSA bude kompletně zahrnovat přijaté informace, a pro ty, kdo se zajímají o toto hodnocení, bude možné lehce porozumět,  jak Panel  EFSA došel ke svým závěrům.

Od 9. ledna do 15. února 2013 probíhala online veřejná konzultace úřadu EFSA  k jeho „Návrhu vědeckého stanoviska na přehodnocení aspartamu (E 951) jako potravinářské přídatné látky“.  Dne 9. dubna úřad EFSA  zorganizoval vědecký mítink za účelem diskuze o přijatých komentářích. Úřad EFSA obdržel přes 200 komentářů na  hlavní témata, která  vybrali experti  EFSA jako důležité  pro hodnocení  rizik: bezpečnost metabolitů aspartamu, a jak nejlépe vyjádřit  nejistoty (pochybnosti) zdůrazněné v „Návrhu hodnocení aspartamu“.

Zdroj:  EFSA – Aspartame opinion rescheduled until November 2013

 

Související informace:
Zasedání k výsledkům veřejné konzultace EFSA o aspartamu
Opakované posuzování bezpečnosti aspartamu   
Veřejná konzultace EFSA k návrhu vědeckého stanoviska přehodnocujícího aspartam

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):