Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 5. týden 2017

Vydáno: 10. 2. 2017
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 5. týdnu 2017: 30. 1. – 5. 2. 2017 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

03/02/2017

Itálie

 nedeklarovaná sója (2400 mg/kg – ppm) v chlazené vařené šunce

Itálie

03/02/2017

Nizozemsko

 rtuť (2.0 mg/kg – ppm) v mražených steacích z mečouna (Xiphias gladius)

Vietnam, přes Belgii

03/02/2017

Belgie

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazeném vařeném hovězím mase

Belgie

03/02/2017

Dánsko

 úlomky kovu v klobásách

Německo

03/02/2017

Nizozemsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v živé břitce atlantské  (Ensis directus)

Nizozemsko

02/02/2017

Nizozemsko

 Salmonella enteritidis v chlazených kuřecích prsních řízcích

Polsko

02/02/2017

Portugalsko

 aflatoxiny (B1 = 48.5; celk. = 51.6 µg/kg – ppb) v sušených fících

Španělsko

02/02/2017

Portugalsko

 patulin (69 µg/kg – ppb) v ovocném nektaru

Španělsko

01/02/2017

Francie

 Listeria monocytogenes (>15000 KTJ/g) ve vepřovém ragú

Francie

01/02/2017

Estonsko

 úlomky kovu a úlomky plastu v žitných sendvičových houskách a žitném krájeném chlebu

Estonsko

01/02/2017

Itálie

 shiga toxin produkující Escherichia coli v chlazeném vykostěném hovězím mase (Bos taurus)

Uruguay

31/01/2017

Dánsko

 norovirus (GII /25g) v mražených jahodách

Polsko

31/01/2017

Nizozemsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v tahini (sezamové pastě)

Libanon

31/01/2017

Rumunsko

 nepovolená látka karbendazim (0.50 mg/kg – ppm) v jablkách

Polsko

30/01/2017

Dánsko

 norovirus (GII /25g) v mražených jahodách

Belgie, surovina ze Srbska a Polska

30/01/2017

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v konopném semínku, bio

Německo

30/01/2017

Itálie

 cizí těleso (kousek krabice: 8×2 cm) v mražených rybích prstech

Německo

30/01/2017

Spojené království

 nedeklarovaná hořčice v kořeněné kuřecí polévce

Spojené království

30/01/2017

Belgie

 Salmonella (přítomnost /25g) v kuřecích řízcích

Belgie

30/01/2017

Belgie

 nedeklarovaná sója a ořechy (pistácie) ve směsi ořechů a ovoce, bio

Belgie

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

31/01/2017

Belgie

 migrace DINP – di-isononyl ftalátu (14 mg/kg – ppm) ze sklenic s paprikami v oleji

Tunisko

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.