Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Hlášení v systému RASFF: 26. týden 2017 do kategorie

Hlášení v systému RASFF > Zdroje ICBP - Archiv> Hlášení v systému RASFF> Zdroje ICBP - Archiv
Aktuality > Aktuality

Hlášení v systému RASFF: 26. týden 2017

Vydáno: 17.7.2017
Tisk článku
Autor: Mgr. Dana Koubová
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 26. týdnu 2017: 26. 6. – 2. 7. 2017 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

30/06/2017

Spojené království

 norovirus v mražených brusinkách

Francie, surovina z Ukrajiny

30/06/2017

Nizozemsko

 kadmium (až 1.3 mg/kg - ppm) a rtuť (až 2.8 mg/kg - ppm) v rybích výrobcích

Vietnam a Indie, přes Belgii

30/06/2017

Itálie

 kadmium (10 mg/kg - ppm) v mražené celé olihni (Loligo edulis)

Vietnam

30/06/2017

Francie

 alimentární nákaza (otrava histaminem) způsobená  pravděpodobně rozmrazenými vakuově balenými hřbety z tuňáka (Thunnus obesus)

Španělsko

30/06/2017

Belgie

 Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v chlazených uzených kachních prsou

Belgie

30/06/2017

Belgie

 Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v paté

Belgie

30/06/2017

Dánsko

 nafouklý obal šunky krájené na proužky a vařené šunky krájené na kostky

Polsko

30/06/2017

Belgie

 Bacillus cereus (>15000 KTJ/g) v sójovém nápoji podporujícím růst

Belgie

30/06/2017

Slovinsko

 aflatoxiny (B1 = 290; celk. = 314 µg/kg - ppb) v lískových jádrech, bio

zpracováno v Slovinsku, surovina z Turecka, přes Nizozemsko

29/06/2017

Spojené království

 úlomky plastu v mražené mleté směsi bez masa

Spojené království

29/06/2017

Nizozemsko

 Listeria monocytogenes (> 1500 KTJ/g) v sýru ze syrového ovčího mléka

Francie

29/06/2017

Slovinsko

 benzo(a)pyren (3.3 µg/kg - ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH4: 16 µg/kg - ppb) v oleji ze semen černého kmínu, bio

Německo

28/06/2017

Slovinsko

 polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH4: 16.8 µg/kg - ppb) v oleji z konopných semen, bio

Spojené království

27/06/2017

Francie

 Listeria monocytogenes (90 KTJ/100g) v sýru Neufchâtel ze syrového mléka

Francie

27/06/2017

Belgie

 Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v chlazené uzené rybě

Belgie

26/06/2017

Německo

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+ /25g) v sýru ze syrového ovčího mléka

Francie

26/06/2017

Nizozemsko

 nedeklarovaný lepek a pšenice v chlazeném falafelu

Nizozemsko

26/06/2017

Nizozemsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených solených půlkách kuřecích prsou

Brazílie

             

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.