Bezpečnost potravin

Falšované masné a mléčné výrobky z dovozu stále v tržní síti

Vydáno: 31. 8. 2016
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 31. 8. 2016.


Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při pokračujících intenzívních kontrolách maloobchodní sítě nadále zjišťuje významné množství nevyhovujících masných a mléčných výrobků z dovozu. Jde o potraviny falšované, kde informace na obalu uvádí spotřebitele v omyl. Oproti informaci na obalu u těchto potravin chybí desítky procent obsahu masa nebo tzv. mléčný tuk (snížený podíl mléčného tuku na pevné části mléčného výrobku). V obou případech se jedná o nedostatek zásadně měnící vlastnosti potraviny.

Aktuálně inspektoři SZPI v tržní síti zjistili následující nevyhovující šarže:

PIKOK CHORIZO CLASSIC s označením šarže LOT 3368915, výrobce: A.SNC ZA de l´Hermet, 81380 Lescure d´Albigeois, země původu: Francie. Výrobce na obalu uvedl: 100g klobásy bylo vyrobeno ze 120 g masa, laboratorní rozbor ale potvrdil obsah masa pouze v hodnotě 97,40% (pozn.: u sušených masných výrobků se hmotnost složek uvádí před vysušením, proto je hmotnost součtu složek vyšší, než hmotnost hotového výrobku po vysušení). Údaj na obalu tak uváděl spotřebitele v omyl. Společnosti Lidl Česká republika v.o.s. inspekce uložila opatření k okamžitému stažení nevyhovující šarže dané potraviny z trhu.

Milbona Cottage Cheese s označením šarže 1601904, výrobce: Privatmolkerei Bechtel, Molkereistrase 5, D-92521 Schwarzenfeld, země původu: Německo. Výrobce na obal uvedl: tuk v sušine 20%, laboratorní analýza ale potvrdila obsah tuku v sušině pouze v hodnotě 18,1%. Výrobek inspekce odebrala v distribuci společnosti Lidl Česká republika v.o.s.

Vzhledem k dlouhodobě neuspokojivým výsledkům kontrol uvedeného sortimentu bude SZPI pokračovat v kontrolách ve stávající vysoké intenzitě. S kontrolovanými osobami inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty. O aktuálních případech falšovaných masných a mléčných výrobků z dovozu SZPI již informovala v TZ z 5.8., 18.7.8.7., 30.6., 13.6., 6.6., 26.5., 18.5. atd.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj: SZPI