Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Evropský projekt ohledně kontaminantů z těsnění víček do kategorie

Aktuality > Aktuality
Monitoring cizorodých látek > Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv> Monitoring cizorodých látek

Evropský projekt ohledně kontaminantů z těsnění víček

Vydáno: 3.6.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Analýzou 307 vzorků z 21 evropských zemí byl získán přehled o koncentracích ESBO, ftalátů aj. Slibným řešením se zdají být těsnění s polyadipátem jako změkčovadlem.

V r. 1998 byl poprvé zveřejněn (ve Švédsku) problém změkčovadel přidávaných dotěsnění víček pro konzervové sklenice. Změkčovadla vzhledem k rozpustnosti v tucích kontaminují obsah sklenic, pokud jde o potraviny s obsahem tuku.  V centru pozornosti tehdy byl epoxidovaný sojový olej (ESBO), kterým byla kontaminována dětská výživa. Kromě toho byly hlavně v potravinách dovážených v mimoevropských zemi zjištěny ftaláty.

Národními legislativami sice byly stanoveny limity, které však posléze byly zvýšeny vzhledem k tomu, že výrobci nebyli schopni požadavky dodržet. Navíc byla možnost kontroly komplikována neexistencí vhodných analytických metod.

Cílem provedeného evropského projektu byla spolupráce na zlepšení metod a získání přehledu o rozsahu kontaminace. Mělo být prošetřeno, zda výrobci těsnicích materiálů již mezitím vyvinuli bezpečnější materiály, do jaké míry jsou tyto používány a zda je dodržováno nařízení 10/2011/EU.

 Analýzy byly prováděny v Chemickém a veterinárním institutu ve Stuttgartu a v Laboratoři kantonu Zürich.

ESBO byly zjišťovány přímo v obsahu sklenice oddělením vzniklých metylesterů pomocí HPLC a detekcí pomocí kapalinové a plynové chromatografie a plamenové ionizace (HLPC-GC-DID).

Pro stanovení změkčovadel jako ftaláty a acetylované monoglyceridy byla vyvinuta metoda plynové chromatografie a hmotové spektrometrie (GC/MS).

Stanovení polyadipátů bylo nejobtížnější, protože nebyly k dispozici referenční látky. Nakonec byly i v tomto případě byla pro měření produktů esterifikace vyvinuta metoda GC/MS.

Celkem bylo dodáno 415 vzorků z 19 členských zemí EU a z Švýcarska a Norska. K vyšetření byly vybrány výrobky, v nichž se do kontaktu s těsněním dostával volný olej, nikoli pastovité materiály, majonézy a jiné emulgované omáčky nebo výrobky ve vodném nálevu, které tvořily asi čtvrtinu počtu.

Situace stále není vyřešena, protože čtvrtina produktů překračuje limity, některé velmi výrazně. Přitom některé produkty ještě zdaleka nedosáhly termín své minimální trvanlivosti.

Slibným řešením se zdají být těsnění s polyadipátem jako změkčovadlem.

Průběh a výsledky projektu jsou popsány v materiálu: „Migration of plasticizers from the gaskets of lids into oily food in glass jars: a European enforcement campaign“ (European Food Research Technology, 2012, 235, č. 1, s. 129-137)


Dtsch. Lebensm. Rdsch., 109, 2013, č. 2, s. 69-70
Objednávka kopie článku

Související informace:
Odhad příjmu epoxidovaného sójového oleje (ESBO) jako změkčovadla PVC (2006)
Těsnění víček bez ftalátů (2009)
Provalin jde do sériové výroby(2011)
Endokrinní disruptory v potravinách a obalech (2011)