Bezpečnost potravin

EFSA hodnotí zdravotní rizika bakteriálních kmenů rezistentních vůči určitým bakteriostatikům

Vydáno: 5. 8. 2011
Autor: MZe

Zpráva EFSA ze dne 2. 8. 2011.

EFSA hodnotí rizika bakteriálních kmenů, přítomných v potravinách a u jatečných zvířat, rezistentních vůči určitým bakteriostatikům, pro zdraví lidí

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil hodnocení potenciálního příspěvku bakterií (jež produkují enzymy způsobující jejich odolnost vůči léčbě širokospektrálními antibiotiky – beta-laktamy), vyskytujících se v potravinách a u zvířat určených k produkci potravin, k rizikům pro zdraví lidí.

Panel Evropského úřadu pro bezpečnost potravin pro biologická nebezpečí (EFSA BIOHAZ) dospěl k závěru, že používání antimikrobiálních látek u zvířat určených k produkci potravin je rizikovým faktorem pro šíření těchto bakteriálních kmenů.

Vědci Panelu BIOHAZ konstatují, že snižování používání antimikrobiálních látek u zvířat určených k produkci potravin by mělo být v Evropské unii (EU) prioritou. Tím by se omezila rizika pro zdraví lidí způsobená vznikem rezistence bakteriálních kmenů vůči bakteriostatikům v potravinovém řetězci. Podle vědců panelu by bylo účinné omezení nebo zastavení používání cefalosporinů v léčbě zvířat určených k produkci potravin.

Antimikrobiální látky se používají v humánní a veterinární medicíně k léčbě infekcí způsobených bakteriemi. K rezistenci na antimikrobiální látky dochází tehdy, když bakterie vyvinou mechanismy, které snižují účinnost těchto látek, nebo se jejich použití stává neefektivním. Rezistentní bakterie se mohou šířit prostřednictvím mnoha cest. Když se u zvířat a v potravinách vyskytnou bakterie, které způsobují zoonózy, může antibiotická rezistence ohrozit účinnou léčbu některých infekčních onemocnění u lidí.

Podrobné informace a stanovisko můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin:
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/110802a.htm

Zdroj: EFSA