Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Editací genů k vylepšené zelenině do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Editací genů k vylepšené zelenině

Vydáno: 20.3.2017
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace Biotrin ze dne 13. 3. 2017.



Jednou z nových technik šlechtění rostlin (NBT- New Breeding Techniques) je editace genů, konkrétně technologie CRISPR-CAS9. Podle C. Marshall ze společnosti Sakata Seed America Inc., předního světového šlechtitele a producenta osiv zeleniny a okrasných rostlin, může tato metoda zvýšit kvantitu i kvalitu nabízené zeleniny. Ve srovnání s tradičními metodami křížení nebo mutagenezí, je technologie CRISPR-CAS9 přesnější a efektivnější. U zeleniny je tak možné např. dosáhnout rychleji zlepšení jejích nutričních vlastností. Pro genetickou editaci si zmiňovaná společnost prozatím vybrala špenát, rajčata, vodní meloun a brokolici.

Např. lykopen a glukosinoláty obsažené v brokolici mohou při konzumaci u lidí redukovat chronické choroby nebo zpomalit rozvoj rakoviny. Zároveň se však vařením brokolice nutriční hodnota, tedy řada hodnotných složek potraviny včetně glukosinolátů, snižuje nebo úplně ztrácí. Editace genů může pomoci u vařené zeleniny tento problém vyřešit.

Na druhé straně např. v rajčatech je lykopen dostupný k využití v lidském organizmu teprve po jejich uvaření. Tedy kečup, rajský protlak atd. jsou lepším zdrojem lykopenu než čerstvé rajče. Editace genů by měla opět být pomocným nástrojem, jak u syrových rajčat lépe využít hodnotné látky bez vaření.

Vedle zacílení genových technik na boj s chorobami a patogeny zeleniny a zlepšení její nutriční hodnoty, jsou dalšími zajímavými oblastmi pro Sakata Seed America Inc.: efektivnější využití dusíku, odolnost vůči suchu, zlepšení chuti, vyšší výnosy a kvalita osiva. Kromě zeleniny se společnost možná zaměří i na editaci genů u květin, neboť dle prezidenta společnosti, pana Hiroshi Sakaty, "zelenina živí tělo a květiny živí duši“.  

Zdroj: http://www.agrinews-pubs.com/news/gene-editing-holds-promise-for-vegetable-industry/article_1c5e1dc2-2200-5959-94fa-82102016c638.html

 
Zdroj článku: Biotrin


Foto: Shutterstock

 
Více: "Editování genů: Nová technologie, stará dilemata"  (informace PřF MU)  

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Lykopen