Bezpečnost potravin

Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „ČESKÁ CHUŤOVKA 2016″

Vydáno: 31. 8. 2016
Autor: www.ceskachutovka.cz

8. ročník soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „ČESKÁ CHUŤOVKA“ a „DĚTSKÁ CHUŤOVKA

Soutěž o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobekČeská chuťovka“ a „Dětská chuťovka“ především pomáhá spotřebitelům objevit chutné české potraviny. Výrobcům naopak pomáhá proniknout s výrobky, které splňují vysoké chuťové parametry, do povědomí spotřebitelů. Umožňuje dát o sobě vědět i malým a středním výrobcům, kteří jinak nemohou konkurovat velkovýrobcům v nákladech na reklamu. Nediskriminuje ale ani velké tuzemské výrobce, pokud vyrábějí kvalitní a chutné potraviny opravdu v České republice. Soutěž je tak otevřena všem poctivým tuzemským výrobcům a jejich chutným českým potravinám, pokud si toto označení opravdu zaslouží.

Letošní již 8. ročník soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „ČESKÁ CHUŤOVKA“ a „DĚTSKÁ CHUŤOVKA“ svědčí o tom, že si obě značky již našly své pevné místo v povědomí výrobců a spotřebitelů, a to i přesto, že nedisponují žádnými dotacemi z veřejných zdrojů na masivní reklamu. Česká chuťovka je zkrátka značka, která si na nic nehraje – vznikla na základě spontánní iniciativy renomovaných potravinářských odborníků, kteří právě zviditelnění těch českých výrobců, kteří si na kvalitě a chuti svých surovinově a technologicky nešizených potravin zakládají, považují za důležité i pro lepší orientaci spotřebitelů. Postupně tak přibývají příznivci obou značek jak mezi zákazníky, tak i mezi výrobci – od počátku obou soutěží již bylo uděleno českým potravinám 380 Českých chuťovek a 92 Dětské chuťovky, což už je docela pěkný výběr těch nejchutnějších českých delikates. Odborná úroveň a prestiž soutěže  je od letoška posílena tím, že odbornou garanci nad ní převzala renomovaná Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, která spojuje dlouholetou tradici s progresivními směry a obory ve vědě a výzkumu, včetně potravinářského. Vedle ní bude dalším odborným garantem i VOŠES a SPŠ potravinářských technologií PODSKALSKÁ, kde budou na podzim probíhat i veškerá hodnocení přihlášených výrobků. Odborným patronem soutěže se současně stal rektor VŠCHT prof. Ing. Karel Melzoch, CSc.

Značku DĚTSKÁ CHUŤOVKA, která nemá u nás ani jinde obdoby, bude opět udělovat dětská porota složená z členů Dětské tiskové agentury, studentů 1. ročníku VOŠES a SPŠPT PODSKALSKÁ a žáků ZŠ Londýnská. Jen výrobky označené touto značkou se mohou chlubit tím, že si ji vysoutěžily v senzorickém testování přímo dětmi a odrážejí tak věrně dětské chuťové preference, což je důležitá informace nejen pro rodiče, ale i pro samotné výrobce. Kromě toho se organizátoři  snaží propagací této značky podpořit zájem mladé generace o uplatnění v potravinářském průmyslu.

Letošní 8. ročník soutěže se opět koná pod záštitou předsedy Senátu Milana Štěcha, který je podle svých slov „rád, že podporou této soutěže může přispět nejen k zaslouženému ocenění a zviditelnění těch českých výrobců, kteří se mohou oprávněně pyšnit kvalitou i vynikající chutí svých potravin, ale i k tomu, že si čeští spotřebitelé mohou vybírat ze stále pestřejší nabídky českých potravin, na nichž si mohou opravdu pochutnat. Ve výsledku by soutěž měla přispět hlavně k tomu, aby si lidé kupovali více potravin od českých výrobců.“  Svou záštitou letos nově soutěž podpořil i  ministr zemědělství Marian Jurečka. Předávání ocenění se uskuteční 20. října opět v důstojné atmosféře historických prostor Valdštejnského paláce, sídle Senátu. Přítomní novináři tam i letos na základě vlastní ochutnávky předají třem z oceněných plaketu „Cena novinářů – Česká chuťovka 2016“ a již počtvrté bude také jedna výrazná osobnost českého potravinářství slavnostně poctěna titulem „Rytíř české chuti“.

Příloha:
2. tisková zpráva k 8. ročníku soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „ČESKÁ CHUŤOVKA 2016″

Více informací: www.ceskachutovka.cz