Bezpečnost potravin

Dobrá zpráva pro spotřebitele kávy – podle IARC není karcinogenní, ale nepijte ji příliš horkou!

Vydáno: 27. 6. 2016
Autor: SZÚ

Informace Státního zdravotního ústavu ze dne 27. 6. 2016.


Foto: Shutterstock

Většina z nás si ráda pochutná na dobré kávě. Občas se diskutoval závěr IARC z roku 1991, že káva je „možný karcinogen pro člověka“ (Skupina 2B, založeno na omezených důkazech pro nádory močového měchýře). V polovině června 2016 však IARC zveřejnil  (pro monohé potěšující) zprávu, že nové studie neposkytují adekvátní důkazy o karcinogenitě pití kávy u člověka. Ani studie na zvířatech karcinogenitu nepotvrzují. Dokonce se ukázalo, že káva podporovala apoptózu lidských rakovinových buněk a existují i určité poznatky o redukci rizika kolorektálního adenomu. Pití kávy bylo rovněž asociováno s pozitivním efektem na jaterní fibrózu a cirrhózu. Pití kávy tak bylo přeřazeno do skupiny „neklasifikovatelné jako karcinogen pro člověka“ (Skupina 3). Ale pozor! Pokud ji budete pít velmi horkou (65-70° C), a to platí pro jakékoli horké nápoje, budete ve zvýšeném riziku rakoviny jícnu – pití horkých nápojů totiž bylo klasifikováno jako „pravděpodobně karcinogenní pro člověka (Skupina 2A).

Pokud chcete prostudovat originální sdělení IARC, doporučujeme krátkou zprávu publikovanou na toto téma v časopise The Lancet Oncology:

Published online June 15, 2016 http://dx.doi.org/10.1016/S1470-2045(16)30239-X 

V této souvislosti bychom rádi upozornili na problematické chování v řadě tzv. rychlých občerstvení. Připraví Vám čerstvou, horkou, vonící kávu do kelímku. Pokud spěcháte s pitím horkého nápoje, zvyšujete zbytečně zdravotní riziko. Vyplatí se chvíli počkat!

V Brně 27.6.2016

J. Ruprich

Zdroj: SZÚ