Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Desítky případů zažívacích obtíží v Hradci Králové - první výsledky do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Desítky případů zažívacích obtíží v Hradci Králové - první výsledky

Vydáno: 15.6.2018
Tisk článku
Autor: KHS Královéhradeckého kraje
Informace KHS o prvních výsledcích vyšetření nemocných osob

V úterý 5. 6. 2018 okolo 11. hodiny byly na KHS Královéhradeckého kraje nahlášeny případy několika! těžkých zažívacích obtíží. Vše spojovala konzumace pokrmů v Občerstvení Maxim (GRILL HOUSE), V Kopečku 82/3 v Hradci Králové. 

Provedli jsme zde ihned kontrolu, při které byly zjištěny určité závady, ty však nebyly takového charakteru, aby zavdaly legislativní důvod provozovnu na místě uzavřít. 

Odpoledne však případy zažívacích potíží náhle přibývaly (desítky!) a všechny měly stejného jmenovatele - konzumaci pokrmu z výše uvedeného bistra. Provozovatel bistro v odpoledních hodinách sám uzavřel. KHS provedla na místě kontrolu tohoto opatření, provozovna byla skutečně ve večerních hodinách uzavřena. Ve středu 6. 6. 2018 probíhala ze strany KHS další šetření, byly odebírány další vzorky. Uzavření provozovny jsme potvrdili i naším rozhodnutím, otevření provozovny bude tedy podléhat souhlasu KHS. 

Objevily se první výsledky vyšetření nemocných osob, kdy byl v několika případech identifikován Staphylococcus aureus  (zlatý stafylokok). Předběžné výsledky analýzy některých vzorků potravin ukazují též na stafylokoka.

Pokud by skutečně byl tento mikrob původcem daných obtíží, odpovídalo by to i našim předpokladům. Zlatý stafylokok produkuje v potravinách nebo pokrmech toxin (bakteriální jed), který po velice krátké době po konzumaci dané potraviny vyvolá velice těžký stav postižení zažívacího traktu se zvracením, průjmy, výraznou nevolností, a to vše bez teplot. Tento stav je skutečně velice dramatický, naštěstí většinou relativně velice rychle odeznívá a nezanechává žádné následky. Nicméně pro definitivní potvrzení a vysvětlení celého případu je nezbytné vyčkat na výsledky dalších vyšetření, zejména vzorků potravin. Laboratoře by v nich měly identifikovat nejen mikroorganismy, ale i mikrobiální toxiny. Dle sdělení laboratoří musíme na kompletní výsledky počkat do konce příštího týdne. 

Situaci hodnotíme jako izolovanou událost a věříme, že její příčinu se nám podaří objasnit. Přenos na další osoby nehrozí.  

Za KHS
Bc. Veronika Krejčí
8. 6. 2018, 12:30 hodin

 

Aktualizováno 15. června 2018, 15:00 hodin:

Předpokládáme, že zlatý stafylokok byl do dané provozovny zanesen nějakou osobou. Zde se rozšířil, pomnožil a vytvořil jedovatou látku, kterou nelze zničit tepelnou úpravou (termostabilní enterotoxin), a ta byla příčinou zdravotních obtíží konzumentů. Veškeré prozatímní laboratorní výsledky tomuto předpokladu odpovídají. Dle nových informací laboratoří by kompletní výsledky (dotypování druhu toxinu) měly být k dispozici do 1 - 2 týdnů.

 

Zdroj: KHS Královéhradeckého kraje

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Staphylococcus aureus