Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Červené citrony do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Červené citrony

Vydáno: 21.3.2016
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN ze dne 17. 3. 2016.

Vědci na Floridě vytvořili geneticky modifikované (dále GM) citrony, které jsou zdravější – mají antioxidační účinky podobně jako červené víno. S vínem mají společnou i červenou barvu. To vše díky nově obsaženým antokyanům.

Antokyany jsou ve vodě rozpustná barviva, jež v závislosti na pH vytvářejí červený, fialový nebo modrý odstín. Patří do skupiny flavonoidů, látek s antioxidačními účinky proti volným radikálům - napomáhají obraně organizmu vůči kardiovaskulárním, nádorovým a neurodegenerativním onemocněním. Mají i preventivní účinek proti obezitě nebo diabetu. Pozitivní účinky antokyanů jsou známé právě u konzumace zmiňovaného červeného vína.

GM citrusy se podařilo vytvořit ve výzkumném centru floridské univerzity - UF Citrus Research and Education Center, kde pro jejich vývoj použili geny z červeného grepu „Ruby Seedless“ a krvavě zbarveného pomeranče „Moro“. GM citrusy obsahují protein, který vyvolává biosyntézu antokyanu, a tím i vývoj řady odstínů barev dužniny od tmavě červené po fialovou.

Cílem výzkumu od počátku bylo vyvinout alternativní rostlinný systém s výhodami pro spotřebitele. Kromě změny barvy plodu se však mění i barva listů, stonků a květů, a druhotně tak mohou tyto GM citrusy nalézt využití i v zahradnictví jako okrasné rostliny.

 

Zdroj: https://news.ifas.ufl.edu/2016/01/purple-limes-and-blood-oranges-could-be-next-for-florida-citrus/


Převzato z: BIOTRIN