Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Certifikát kvality udělen vietnamské farmě produkující pangasia do kategorie

Aktuality > Aktuality
Kvalita potravin > Kvalita potravin

Certifikát kvality udělen vietnamské farmě produkující pangasia

Vydáno: 11.3.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Nizozemský úřad Aquaculture Stewardship Council udělil certifikát kvality filetům z pangase zpracovávaným nizozemskou společností Queens Products.

Pangasius se v mnoha zemích stal nejrozšířeněji konzumovanou rybou, která pochází většinou z chovu v deltě řeky Mekong ve Vietnamu, kde její roční produkce za posledních 10 let vzrostla z 500 tis. t na 1 500 tis. t. Jedná se o velkou rybu s jemným masem, bez množství drobných kostiček a bez rybího pachu. V Nizozemí se prodává nejlépe jako produkt nizozemské společnosti Queens Products, která věnuje značnou péči bezpečnosti a kvalitě produktů a mj. usiluje o udržitelnost v oblasti rybolovu.

Vzhledem k tomu, že bezpečnost konzumace  vietnamského pangassia bývá často diskutována, zaměřila se společnost Queens na sledování a podporu správných zásad chovu této ryby (čistota vodních zdrojů, nepoužívání antibiotik, přiměřené krmení a šetrné zacházení s rybami) ve Vietnamu, odkud získává tuto surovinu pro své zpracování. Výsledkem je certifikát kvality.

V září 2012 byl nizozemskou Radou pro dozor nad chovem vodních produktů ASC (Aquaculture Stewardship Council) udělen první certifikát pro tento druh ryby, a sice korporaci Vinh Hoan, což je největší vietnamský producent těchto ryb (má 4000 zaměstnanců), který vlastní i zpracovatelský podnik a řídí celý integrovaný produkční řetězec. Společnost byla založena v r. 1997.

Frozen Foods Int., 54, 2012, č. 3, s. 52

 

Další informace o rybě:
Pangas nebo Pangasius, rybí druh šířící se našimi kuchyněmi