Bezpečnost potravin

CEFF – potraviny bez zbytečné chemie

Vydáno: 27. 8. 2013
Autor: berankova1

Logo CEFF je poskytnuto výrobkům splňujícím kritéria projektu CEFF, tj. bez konzervantů, umělých sladidel, barviv a glutamátu.

Logo CEFF (Certified E-Friendly Food) od roku 2011 označuje potraviny bez konzervantů, umělých barviv, sladidel a glutamátu a dává tak spotřebitelům prvotní informaci o složení potraviny v oblasti přídatných látek neboli aditiv či „éček“.

Výrobce, jenž smluvně potvrdí složení výrobku a dá souhlas s jeho testováním Státním zdravotním ústavem, získává právo umístit logo CEFF na své výrobky či na cenovky v případě nebaleného zboží.

Kategorie sledovaných éček byly vybrány na základě výzkumu trhu, který probíhal jak na straně spotřebitelů, tak výrobců. Nakupující uváděli jako nejvíce sledované kategorie éček právě konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty.

Za podpory odborníků upozorňuje CEFF nakupující i výrobce na fakt, že při zachování bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin lze vyrábět i bez zbytečné chemie.

Iniciativa CEFF je pilotně realizována v ČR, je zcela nezávislá, nestojí za ní žádní výrobci či lobbistické skupiny. Projekt vychází z platné legislativy a jeho pravidla jsou v souladu s evropskými normami.

Pekař cukrář XXIII, 2013, č. 4, s. 16

Více:
CEFF – Certified E-Friendly Food
Seznam certifikovaných výrobků
Seznam „éček“

Logo CEFF“ (článek z 19.09.2011, autor Ing. Suková)

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):