Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek CEFF – potraviny bez zbytečné chemie do kategorie

Označování potravin > Označování potravin
Aktuality > Aktuality

CEFF – potraviny bez zbytečné chemie

Vydáno: 27.8.2013
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Logo CEFF je poskytnuto výrobkům splňujícím kritéria projektu CEFF, tj. bez konzervantů, umělých sladidel, barviv a glutamátu.

Logo CEFF (Certified E-Friendly Food) od roku 2011 označuje potraviny bez konzervantů, umělých barviv, sladidel a glutamátu a dává tak spotřebitelům prvotní informaci o složení potraviny v oblasti přídatných látek neboli aditiv či „éček“.

Výrobce, jenž smluvně potvrdí složení výrobku a dá souhlas s jeho testováním Státním zdravotním ústavem, získává právo umístit logo CEFF na své výrobky či na cenovky v případě nebaleného zboží.

Kategorie sledovaných éček byly vybrány na základě výzkumu trhu, který probíhal jak na straně spotřebitelů, tak výrobců. Nakupující uváděli jako nejvíce sledované kategorie éček právě konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty.

Za podpory odborníků upozorňuje CEFF nakupující i výrobce na fakt, že při zachování bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin lze vyrábět i bez zbytečné chemie.

Iniciativa CEFF je pilotně realizována v ČR, je zcela nezávislá, nestojí za ní žádní výrobci či lobbistické skupiny. Projekt vychází z platné legislativy a jeho pravidla jsou v souladu s evropskými normami.


Pekař cukrář XXIII, 2013, č. 4, s. 16


Více:
CEFF – Certified E-Friendly Food
Seznam certifikovaných výrobků
Seznam „éček“

Logo CEFF“ (článek z 19.09.2011, autor Ing. Suková)

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
CEFF – iniciativa a logo