Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek CAC schválila MLR pro raktopamin do kategorie

Legislativa - Archiv > Archiv článků od roku 2003
Legislativa
Aktuality legislativa > Aktuality legislativa
Aktuality > Aktuality

CAC schválila MLR pro raktopamin

Vydáno: 15.3.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Komise CA odhlasovala limity reziduí stimulátoru růstu ve svalovině a ve vnitřnostech prasat a skotu.

S cílem uvolnit obchodování s masem zemí, kde je povolen do krmiv přídavek stimulátoru růstu – látky racropamin, schválila Komise Codex Alimentarius limit reziduí (MLR) max. 10 µg/kg svaloviny prasat nebo hovězího dobytka, max. 40 µg/kg jater a max. 90 µg/kg ledvin (viz ftp://ftp.fao.org/codex/weblinks/MRL2_e_2012.pdf).

Názory na používání raktopaminu, který podporuje růst libové svaloviny, jsou rozdílné. Schvalování následovalo po vědeckém zkoumání, když Společný výbor expertů pro potravinářská aditiva uznal, že rezidua raktopaminu nemají negativní vliv na lidské zdraví.Pro schválení limitu hlasovalo 69 členů, 67 bylo proti a 7 se zdrželo hlasování.

Fleischwirtschaft Int., 27, 2012, č. 5, s. 55

Související informace:
Raktopamin zatím v CAC neprošel
Brazílie ještě nemůže dovážet vepřové maso do EU