Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Mydlice lékařská

Mydlice lékařská  (Saponaria officinalis) – je rostlina tradičně používaná ve formě výluhů – čajů při nemocech z nachlazení, onemocnění dýchacích cest (zánět průdušek), neboť vzhledem k vysokému obsahu saponinů výrazně pomáhá při rozpouštění hlenů. Protože má zároveň lehce močopudné účinky a zvyšuje sekrece sliznic, používá se i při poruchách látkové výměny. Saponiny v kombinaci s dalšími účinnými složkami mydlice s antibakteriálními a antimykotickými vlastnostmi pomáhají zevně při zánětlivých onemocněních pokožky (včetně akné, použitá místo šampónu myje a regeneruje vlasy). Zevně se též užívá mletý čerstvý kořen jako obklad na bolavé a zanícené klouby.
Ačkoli její léčivé vlastnosti byly známy již v antickém Řecku a ve středověku, v minulém století se prodávala hlavně jako prostředek na praní jemných tkanin, hedvábí a vlny pod názvem "mýdlový kořínek".

Mydlice lékařská patří mezi rostliny, které lze používat jako surovinu pro lékařské a farmaceutické účely.

Podle vyhlášky  330/1997 Sb. o čaji kávě a kávovinách lze používat sušený kořen v množství do 5 % do bylinných čajů.

Stanovené omezení podílu této složky v čajích je odůvodněno určitým rizikem z účinku saponinů. Předávkování nebo dlouhodobé užívání může mít nepříznivé vedlejší účinky (vyvolává i krevní poruchy). Dráždí také střevní sliznici a nutí k dávení. Proto je dnes i v lidovém léčitelství mydlice nahrazována spíše jinými bylinami (divizna, lékořice, prvosenka). (sk)



 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111