Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Cereulid

Cereulid je toxin produkovaný Bacillus cereus. Je odpovědný za emetickou formu (nauzea, zvracení) otrav způsobených B. cereus. Příznaky otrav způsobených toxinem cereulid se objevují 1–5 hodin po konzumaci infikované potraviny. Cereulid je toxin bílkovinné povahy, působí toxicky na játra. Řada studií naznačuje, že je kojenecká výživa často a ve zvyšující se míře kontaminována B. cereus. Existuje proto obava z tvorby cereulidu v kojenecké výživě.

(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111