Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Cholesterol

Cholesterol je látka tukové povahy, která je přirozenou součástí buněk lidského těla. Do organismu se dostává hlavně z živočišných zdrojů, ale také je tvořen přímo v našem těle. Stejně jako ostatní krevní lipidy je v těle přenášen pomocí částeček, nazývaných lipoproteiny, které jsou složeny z tuků a bílkovin. Vzájemný poměr těchto dvou základních součástí lipoproteinů určuje některé jejich charakteristické fyzikální vlastnosti, podle kterých je můžeme rozlišovat. Pokud lipoprotein obsahuje více tuků než bílkovin, pak má nižší hustotu než voda a označujeme jej jako LDL (low density lipoprotein = lipoprotein o nízké hustotě), pokud obsahuje více bílkovin a méně tuku, má vyšší hustotu než voda a hovoříme o HDL (high density lipoprotein = lipoprotein o vysoké hustotě).

Cholesterol, který se na takový lipoprotein naváže a vytvoří s ním jeden komplex se potom charakterizuje podle tohoto konkrétního „přenašeče“. LDL– cholesterol (nazývaný také „špatný“ nebo „zlý“ cholesterol) je považován za škodlivý, protože jeho vysoká koncentrace zvyšuje riziko vzniku srdečně cévních onemocnění. V této formě je cholesterol transportován cévním řečištěm do okrajových tkání a je tak umožňováno jeho případné negativní působení na cévní stěny (ukládání do stěny cév).
Naopak HDL–cholesterol („hodný“ cholesterol) je pro člověka příznivý, protože pokud je ho v organismu dostatek, vyrovnává škodlivý efekt ostatních tuků a výše zmíněné riziko tak snižuje. HDL–cholesterol je transportován z krevního řečiště do jater a tím působí proti usazování cholesterolových plátů na stěnách cév (nejčastější příčina aterosklerózy).

V organismu je cholesterol potřebný pro tvorbu hormonů a vitaminu D a jako látka, která napomáhá tělu zpracovávat tuky, které jíme. Ve stravě je obsažen ve větším množství v potravinách pouze živočišného původu, především ve vaječném žloutku (bílek cholesterol neobsahuje), vnitřnostech (včetně játrových paštik), mase, uzeninách, živočišných tucích (máslo, sádlo), v mléce a sýrech. V rostlinných potravinách se nevyskytuje téměř vůbec.
Lidský organismus cholesterol nezbytně potřebuje (denně zhruba 2 g), větší část si ale dokáže sám syntetizovat (v játrech).  Zvýšená hladina cholesterolu (hypercholesterolémie) je důležitý rizikový činitel pro vznik aterosklerózy (kornatění tepen) a ischemické choroby srdeční. Mezi nejčastější příčiny se řadí genetické vlivy a také nevhodný životní styl. Vzhledem k tomu, že genetické faktory zatím nedokážeme ovlivnit, spočívá primární i sekundární prevence ve zdravém životním stylu. Důležitá je strava s nízkým množstvím tuků živočišného původu. Normální hodnoty tuků v krvi (v mmol/l) uvádí tabulka. (kop, akt. 2015))
 

 

Úprava režimu a ozdravění stravy při zvýšené hladině cholesterolu - ZDE

 

 
                    

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Editování genů úspěšně snížilo cholesterol makakům (11.7.2018)
Vejce – jíst či nejíst? (15.4.2015)
Rizikový cholesterol v potravinách? (20.2.2015)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111