Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Nutriční aditiva

Nutriční aditiva jsou takové přídatné látky, které zvyšují nutriční hodnotu potraviny, do které se přidávají. Výrobky s těmito aditivy mohou být určeny  některé skupině populace, např. kojencům, těhotným a kojícím ženám, sportovcům. Některé výrobky s nutričními aditivy jsou určeny i celé populaci, např. ke zvýšení imunity.

Jako nutriční aditiva se uvádějí např.: rozvětvené aminokyseliny (BCAA), glutamin, arginin, nukleotidy, n-3 mastné kyseliny, glycin, antioxidanty, mikronutrienty, mastné kyseliny o krátkém řetězci, polyaminy, vláknina, cholin, probiotika a další.

Nutriční aditiva nemají E-kód. Aditiva s E-kódem plní v potravině technologickou funkci, ne výživovou. (kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111