Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Listerióza

Listerióza je vážné onemocnění způsobené požitím potravy kontaminované bakteriemi Listeria monocytogenes. Nejohroženější jsou především těhotné ženy, novorozenci a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem. Přenos se děje potravou - mlékem, měkkými sýry, kontaminovanou zeleninou a jídlem před požitím tepelně nezpracovaným, jako např. paštikou. Inkubační doba je v rozmezí 3-70 dní, nejčastěji okolo 3 týdnů.
Průběh onemocnění
Příznaky jsou obvykle podobné jako u chřipky: horečka, bolest ve svalech, někdy příznaky onemocnění zažívacího traktu jako žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem. Jestliže se nákaza rozšíří natolik, že zasáhne nervový systém, mohou se objevit příznaky jako bolest hlavy, ztuhlý krk, zmatenost, ztráta rovnováhy nebo náhlé nepravidelné pohyby končetin. Onemocnění se léčí antibiotiky.
Výskyt
Listeria monocytogenes se nachází v půdě a ve vodě. Zelenina se může kontaminovat z půdy nebo z hnojiva použitého k hnojení půdy. Zvířata mohou být nositeli bakterie aniž by jevily známky nemoci a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie byla zjištěna v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny, ale také ve vyrobené potravině, u níž došlo ke kontaminaci až po její výrobě, tj. například měkké sýry a krájené výrobky z vařeného masa u pultu s lahůdkami. Tuto bakterii může obsahovat nepasterizované (syrové) mléko nebo potraviny vyrobené z nepasterizovaného mléka.
Opatření
Listerii zabíjí sterilace i pasterace. Způsoby tepelného opracování, které se používají k přípravě hotových masných výrobků, by měly být pro zničení bakterie dostatečně účinné; není-li však dodržována správná výrobní praxe, může ke kontaminaci dojít po zpracování.
Listerióze je možné se vyhnout, když se budete řídit několika jednoduchými doporučeními:
- syrovou potravinu živočišného původu jako hovězí, vepřové nebo drůbež důkladně vařte
- syrovou zeleninu před tím, než ji sníte, důkladně omývejte
- neuvařené maso dávejte odděleně od zeleniny, uvařených potravin a zakoupených hotových potravin
- vyhněte se konzumaci syrového (nepasterovaného) mléka nebo potravin ze syrového mléka
- po manipulaci s neuvařenými potravinami si umyjte ruce, omyjte nože a prkénko.
Doporučení pro osoby, u nichž je vysoké riziko nákazy (těhotné ženy a osoby s oslabeným imunitním systémem): (Kromě již výše uvedených doporučení)
- vyhněte se měkkým sýrům, jako je camembert, sýrům s plísní uvnitř hmoty (není třeba se vyhýbat tvrdým sýrům, taveným sýrům, krémovým sýrům, sýru cottage, nebo jogurtu)
- zbylé potraviny nebo hotové potraviny jako párky, dřív než je sníte, tepelně ošetřete tak, až z nich stoupá horká pára
- i když je riziko listeriózy spojené s potravinami zakoupenými u pultů s lahůdkami poměrně nízké, těhotné ženy a osoby se sníženou imunitou by se těmto potravinám měly vyhnout nebo hotové masné výrobky před jídlem důkladně prohřát. (old)
 

Související články z portálu Bezpečnosti potravin

Slanina od slovenského výrobce obsahovala listerie (28.11.2017)
Listerióza ve Švédsku (28.2.2014)
Zpráva EFSA a ECDC o zoonózách za rok 2011 (10.4.2013)
Potraviny určené k přímé spotřebě z hlediska mikrobiologických kritérií (12.12.2012)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111