Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Cestování autem

Cestovat autem má své výhody i nevýhody. K výhodám nesporně patří, že si lze i zásoby potravin vzít pohodlně s sebou ať již jen na cestu či pobyt. Při dlouhých cestách za odpočinkem nelze však podcenit zajištění bezpečnosti přepravovaných potravin. Prevence alimentárních onemocnění musí být prioritou zvláště v létě, kdy letní teploty a horký interiér auta zvyšují riziko pomnožení bakterií v potravinách. Již za jednu až dvě hodiny se mohou bakterie za těchto podmínek nebezpečně pomnožit a představovat významné zdravotní riziko. Je nutné minimalizovat dobu, při které jsou potraviny uložené v tzv. „nebezpečné zóně“ teplot (5-60°C). Následující řádky nabízí doporučení pro bezpečnou přepravu potravin při našich letních výpravách za odpočinkem (a někdy i prací).
Správný výběr přenosné lednice (autolednice) a chladící vložky zle považovat za klíč k úspěchu. Odborníci doporučují raději zakoupit dvě lednice – jednu na nápoje a svačinky, která se častěji používá, a druhou na potraviny určené pro spotřebu na místě. V plných lednicích se potraviny déle uchovají v chladu, proto je vhodné doplnit volný prostor např. chlazeným ovocem a dalšími zásobami. Také volbu chladící vložky nelze zanedbat, na trhu jsou různé typy. Lze také si vyrobit vlastní, např. z použitých a vymytých PET lahví od nápojů nebo kartonů od džusů, naplněných vodou a po zmrazení využitelných jako chladící vložka domácí výroby. Doporučuje se také před cestou zmrazit maso, máslo, mléko nebo džusy, které mohou sloužit také jako zdroj chladu. Moderní autolednice lze napájet ze zapalovače v autě a u dražších typů díky měniči neboli trasformátoru chladicí box připojit také do běžné zásuvky.
Při balení potravin se doporučuje balit potraviny s ohledem na předpokládanou dobu spotřeby, tj. ty, které se mají spotřebovat první, balit navrch. Je nezbytné potraviny také roztřídit! hlavně oddělit syrové maso od ostatních potravin, aby se předešlo křížové kontaminaci. Potraviny je nezbytné prokládat zdroji chladu (chladící vložky nebo ostatní zmrazené potraviny). Množství potravin nutno odhadnout s ohledem na podmínky skladování v cíle cesty. Na výlet se stanem vzít pouze nejnutnější „svačinky“ na cestu a raději se vybavit konzervami, ovocem, zeleninou a sušenými potravinami.
Doporučuje se také přibalit několik následujících drobností: prázdné plastikové dózy s víčky pro případ krátkodobého skladování ošetřených konzervovaných potravin. Užitečné jsou také utěrky i vlhké ubrousky na jedno použití, dezinfekční prostředek či mýdlo na ruce a zásobní zdroj vody. Je vhodné umístit do lednice také kuchyňský teploměr pro sledování teploty v autolednici při cestě. Jedině uchovávání rychle se kazících potravin pod 5°C je bezpečné. Autolednici je nutné uchránit před přímým slunečním světlem a umístit do nejchladnější části vozu. Autobox bez napájení lze zakrýt také dekou nebo vlhkým ručníkem. Při parkování raději volit místo ve stínu. V průběhu celé cesty je nezbytné sledovat, zda neúdržné potraviny jsou skladovány v chladu. VŽDY je nutno vyhodit potraviny které byly uchovávány více než 2 h při pokojové teplotě a více než 1 h při teplotě nad 30°C. Pokud někdo váhá, zda tu či onu potravinu má nebo nemá vyhodit, doporučuje se raději první varianta, tj. vyhodit. Zdraví je přednější.
(mch)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111