Bezpečnost
   potravin A-Z

 Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111

Barbecue

Barbecue neboli opékání na rožni se řadí k velmi oblíbeným rodinným i společenským akcím. Příprava jídel venku může zvýšit riziko otravy z potravin. Je složitější udržet potraviny v horkém stavu nebo v chladu a zajistit, aby vše bylo čisté. V zájmu ochrany vlastního zdraví je nezbytné tomuto oblíbenému způsobu přípravy jídel věnovat zvláštní pozornost:

• Před zahájením opékání s dostatečným předstihem zapálit oheň, použít odpovídající množství dřevěného uhlí a počkat, dokud nebude ohniště žhavé (tj. pokryté šedým popraškem na povrchu).

• Uchovávat maso, saláty a rychle se kazící potraviny v tašce nebo přenosné ledničce s chladící vložkou až do doby zahájení vlastního opékání nebo konzumace.

• Podávat saláty těsně před konzumací.

• Při přípravě často obracet opékané kousky. Pokud vyšlehne plamen okamžitě nadzvednout grilovací mřížku nebo uhasit žár (zvlhčením uhlíků nebo částečně uzavřením průduchů)

• Zajistit, aby drůbeží maso, karbanátky nebo uzeniny byly dokonale propečeny, růžová místa uprostřed opékaných dobrot jsou nepřípustná. Pokud je to možné, předpéci drůbeží maso a uzeniny v mikrovlnné nebo v horkovzdušné troubě a pak IHNED opékat na rožni, dokud se nedocílí správné chuti opékaného masa.

• Vždy uchovávat syrové a tepelně upravené suroviny odděleně. Zajistit, aby tepelně upravené potraviny nepřišly do kontaktu s nádobím, ve kterém bylo syrové maso a nedávat tepelně upravené potraviny a potraviny pro okamžitou spotřebu na talíře, na kterých bylo syrové maso.

• Chránit misky k podávání potravin před prachem, hmyzem, škůdci i domácími mazlíčky.

(mch)
cialis coupon lilly link cialis.com coupons
arcoxia dosierung come2belgrade.com arcoxia
plendil prospect plendil prospect plendil 5 mg cena
prescription drugs coupon free cialis coupon prescription card discount
cara