Bezpečnost
   potravin A-Z

 Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111

Sója

Sója luštinatá (Glycine soja Maxim, Glycine max (L.), Glycine soja, Soja hispida Moench, Soja max L.) je jednoletá východoasijská rostlina rostoucí v subtropech a v teplých oblastech mírného pásu. Plodem je lusk je 3–7 cm dlouhý, mírně zakřivený se 2–4 kulovitými semeny. Rostlina obsahuje v průměru 35 % bílkovin, 18–20 % tuků, 14–25 % sacharidů, vlákninu a popeloviny a 2 % lecitinu. Sója patří mezi nejrozšířenější a nejvýznamnější luskoviny. Sójové boby a sójové produkty mají prokazatelně vysoce pozitivní zdravotní účinky, jako je schopnost napomáhat snižování cholesterolu a redukovat riziko srdečních onemocnění, řada výzkumů se zaměřuje i na další potenciální příznivé zdravotní účinky sóji jako kupř. zlepšování stavu kostí, odstranění menopauzálních symptomů u žen či snižování energetické a zlepšování nutriční stránky stravy. Velkou nadějí je sójový protein rovněž pro miliony lidí s laktózovou intolerancí nebo alimentárními alergiemi.
Dosud nebylo přesně stanoveno optimální množství sóji, jehož konzumace má pozitivní zdravotní účinky v konkrétních oblastech, v řadě případů ale platí, že jedna porce sóji denně může zdravotní stav zlepšit. Sójové potraviny jsou bohatým zdrojem esenciálních živin, především proteinu, vlákniny a minerálních látek, které by měly být organismu dodávány denně.
Sójové boby mají výjimečně vysoký obsah proteinu. Na jeho vrub připadá 35–38 % energetického obsahu sóji. U ostatních bobů je tento podíl 20–30 %. Kvalitou se sójový protein zcela vyrovná mléčným a masným výrobkům. Sójové proteinové izoláty jsou vynikajícím zdrojem aminokyselin. Sójový protein poskytuje všech devět esenciálních aminokyselin, a představuje tak plnohodnotný protein. Sójové boby jsou jediným druhem zeleniny s kompletním aminokyselinovým profilem.
Sójové boby jsou rovněž vynikajícím zdrojem vlákniny, která je velmi důležitá pro snižování rizika některých typů rakoviny a srdečních onemocnění. Doporučované množství vlákniny je 25–30 g vlákniny denně, přičemž čtvrt šálku sójových bobů (1 šálek/cup/=0,23 l) poskytuje 8 g vlákniny. Bohatým zdrojem vlákniny jsou i některé potraviny vyrobené ze sójových bobů, kupř. sójová mouka, texturovaný sójový protein či tempeh. U některých potravin ale v průběhu zpracování dochází ke značným ztrátám vlákniny, takže kupř. tofu a sójové mléko obsahují vlákniny velmi málo.
V sójových bobech je obsaženo i poměrně značné množství minerálních látek.
Řada sójových potravin je bohatým zdrojem vápníku. Porce (1/4 šálku) sójových bobů obsahuje 88 mg vápníku, což představuje téměř 10 % doporučované denní dávky pro dospělého člověka. Některé sójové výrobky dodávají vápníku ještě více:
* pražené sójové oříšky obsahují 232 mg vápníku v 1/4 šálku,
* tofu se často vyrábí s použitím vápenatých solí a může pak obsahovat v jedné porci (1/4 šálku) 120 až 750 mg vápníku,
* dalšími sójovými produkty s vysokým obsahem vápníku jsou tempeh, texturovaný rostlinný protein a sójové mléko obohacené vápníkem.
Vápník ze sójových potravin se velmi rychle v organismu vstřebává. Sójové potraviny jsou dobrým zdrojem i dalších minerálních látek, kupř. mědi a hořčíku. Sójové boby obsahují ještě značné množství fytochemikálií (isoflavonů)a široké spektrum vitaminů. Zejména jsou bohaté na vitaminy B-skupiny, jako niacin, pyridoxin (vit.B6) a kyselinu listovou. (kop)
risperdal effets secondaires open risperdaloro
target rent skydtsgaard.dk target softair
cara