Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Celiakie

Někteří jedinci reagují  na požití pšeničných, žitných, ječných a někdy i ovesných výrobků onemocněním nazývaným cealiakie. Jedná se vlastně o alergii vyvolávanou imunologickou reakcí organismu, která se projevuje jako trvalá střevní intolerance (nesnášenlivost) lepku (glutenu), ponejvíce pšeničného (ale i žitného, ječného a ovesného), přesněji jeho gliadinové frakce, která způsobuje poškození (atrofii) střevní sliznice. Pacienti trpí průjmy a poruchami vstřebávání bílkovin, tuků, vitaminů a minerálních látek. Pokud se celiakie neléčí, může vést k podvýživě, anémii, vitaminovým a minerálním deficitům, vyčerpanosti a dehydrataci. Terapie spočívá v přísné celoživotní bezlepkové dietě. Pro dietu jsou vhodné potraviny z kukuřice, rýže, brambor, sóji, amarantu, pohanky či prosa. Za bezlepkové potraviny jsou považovány ty, které byly připraveny z obilovin neobsahujících lepek, nebo z nichž byl lepek odstraněn. 

(kop)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111