Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Aktualizováno - Srovnání zákl. požadavků na označování balených a nebalených potravin do kategorie

Označování potravin > Označování potravin
Aktuality > Aktuality

Aktualizováno - Srovnání zákl. požadavků na označování balených a nebalených potravin

Vydáno: 15.12.2014
Tisk článku
Autor: PK ČR
PK ČR aktualizovala srovnání týkající se označování balených a nebalených potravin.
V návaznosti na výsledky koordinační schůzky Ministerstva zemědělství ČR s dozorovými orgány PK ČR aktualizovala srovnání týkající se označování balených a nebalených potravin.

PK ČR upozorňuje, že všechna označení jsou smyšlená a použitá jen pro účely názorné ukázky toho, jak k požadavkům přistupovat. Lze i nadále předpokládat, že tento leták bude doplněn v závislosti na přístupu národních autorit. PK ČR dále upozorňuje, že je nutné rozlišovat mezi obchodními názvy potravin a názvy zákonnými (event. popisnými či vžitými). V některých případech se mohou překrývat. Dále také upozorňuje, že v řadě případů lze povinné údaje vyžadované k uvedení v blízkosti místa nabízení potraviny uvést v její těsné blízkosti  - to zákon o potravinách nevylučuje, nesmí to být však naopak (tyto údaje lze de facto různě kombinovat, avšak ne v rozporu se zákonem). Při označování výrobce u čerstvého ovoce a zeleniny a u ryb PK ČR vychází analogicky ze stávajících právních předpisů (v těchto případech nelze hovořit přímo o výrobci).

Co se uvádění alergenů u pokrmů týká, PK ČR vychází z návrhu vyhlášky na označování potravin, která je nyní v připomínkovém řízení. Nemusí se tedy jednat o konečný stav.

Tento informační leták nemusí vyjadřovat stanoviska všech členů PK ČR.


Zdroj:  PK ČR