Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Aktualizace pokynů: Jak připravit žádost o schválení zdravotního tvrzení do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Aktualizace pokynů: Jak připravit žádost o schválení zdravotního tvrzení

Vydáno: 6.2.2017
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Úřad EFSA aktualizoval pokyny k předkládání žádostí o schválení zdravotních tvrzení.



Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) aktualizoval svá doporučení pro přípravu a předložení žádostí o schválení zdravotních tvrzení. Pokyny předkládají standardizovaný formát pro správně strukturované žádosti. Konkretizují druh informací a údajů, které musí žadatelé předložit pro zdůvodnění svých tvrzení.

Pokyny se vztahují ke zdravotním tvrzením, která se týkají určitého druhu potraviny, kategorie potravin nebo složky potravin.

Aktualizace je v souladu s všeobecným vědeckým doporučením  úřadu EFSA  z roku 2016 k žádostem o schválení zdravotních tvrzení, které popisuje proces hodnocení a umožňuje tak žadatelům lépe porozumět hodnotícím kritériím.

Valeriu Curtui, vedoucí oddělení výživy EFSA uvedl: „Očekáváme, že aktualizovaná verze pokynů povede ke zvýšení efektivity při vyhodnocování zdravotních tvrzení hned, jakmile žadatelé začnou používat nový formát žádostí.“

Nový formát předkládání informací

Při přípravě a předkládání žádostí o schválení zdravotních tvrzení je žadatelům doporučeno, aby používali standardizovaný formát. Kromě požadovaných administrativních a technických informací musí žádost obsahovat následující:

· Údaje o charakterizaci potraviny nebo složky potraviny, na něž se tvrzení vztahuje.
· Informace, které umožní charakterizaci uváděného účinku.
· Údaje - zveřejněné a nezveřejněné - k odůvodnění zdravotního tvrzení.

Dále pokyny vysvětlují, jak požadované informace prezentovat, jak použít definovaný systém typů dat a formátů studií ve specifické žádosti. Pokyny také uvádí klíčové otázky, které jsou důležité pro řádné odůvodnění zdravotních tvrzení.

Příspěvky zainteresovaných subjektů

Pro aktualizaci pokynů, které vycházejí z verze z roku 2011, byly použity postřehy a poznatky získané z několikaleté praxe při posuzování zdravotních tvrzení. Zvláště cenné byly informace získané během osmitýdenní veřejné konzultace v létě 2016.

Pozadí

Pravidla pro povolování zdravotních tvrzení při označování potravin v EU jsou stanovena v nařízení (ES) 1924/2006. Podle tohoto nařízení, mohou být zdravotní tvrzení schválena pro použití v Evropské unii až po té, co bylo dokončeno posuzování úřadem EFSA.

Podrobné vysvětlení práce EFSA týkající se zdravotních tvrzení je na webových stránkách EFSA mezi hlavními tématy.

 



Zdroj: EFSA